Hierbij delen wij u mede dat bij vonnis van 1 september 2021 ‘Stepwork WMO B.V.’ en bij vonnis van 21 september 2021 ‘Stepwork Transgenderzorg B.V.’ in staat van faillissement zijn verklaard, met benoeming van mevrouw mr. R.Tj. Terpstra tot rechter-commissaris en met aanstelling van mr. M.J. Ubbens tot curator. Momenteel heeft de curator ten aanzien van Stepwork Transgenderzorg B.V. in onderzoek of en hoe de zorgverlening de komende periode kan worden voortgezet en of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Afspraken die al op de planning staan zullen tot nader order in beginsel op de gebruikelijke wijze plaatsvinden. Wij adviseren u om hieromtrent contact op te nemen met uw behandelaar.

GGZ met oog voor Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit-Hooggevoeligheid

“Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf!”

Oog voor Hoogsensitiviteit-Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit is een ‘zijn’, je bent ermee geboren. Het is een combinatie van eigenschappen, waarbij er tussen hoogsensitieve mensen onderling grote verschillen zijn, omdat ieder mens natuurlijk uniek is. Elaine Aron is een Amerikaanse klinisch psycholoog die veel onderzoek gedaan heeft naar hoogsensitiviteit, zij heeft de term High Sensitive Person HSP (Hoog Sensitief Persoon) geïntroduceerd eind jaren negentig.

Prof. Dr. Elke van Hoof is een Belgische klinisch psycholoog, die onder andere onderzoek naar hoogsensitiviteit doet.  In België wordt verschil gemaakt tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Daar wordt de term hooggevoelig gebruikt met de betekenis die het woord overgevoelig in Nederland heeft. 
In Nederland wordt hoogsensitiviteit gelijkgesteld aan hooggevoeligheid. Daarnaast bestaat in Nederland overgevoeligheid; een (over)emotionele reactie, die je ook kunt hebben wanneer je niet hoogsensitief-hooggevoelig bent.

Wat is het?
Hoogsensitiviteit-Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidskenmerk, waarbij het gaat om het aantal prikkels dat binnenkomt via de zintuigen en hoe die prikkels verwerkt worden in de hersenen. Het is een vermogen om subtiele informatie waar te nemen via de zintuigen. Deze informatie wordt vervolgens intens beleefd en diepgaand verwerkt in de hersenen. 

Hoogsensitieve personen kunnen over het algemeen worden ingedeeld in twee typen; ongeveer 70% is van nature rustig, introvert en voelt zich prettig bij een regelmatig leven, zonder te veel risico’s. De andere circa 30% is meer extravert en heeft een behoefte aan spanning en nieuwe ervaringen; High Sensation Seekers (HSS).

Wanneer je het (h)erkent, weet hoe je hier mee om kan gaan en goed voor jezelf zorgt, hoeft hoogsensitiviteit echt geen probleem te zijn. Het kan jou en je omgeving juist heel veel moois en waardevols brengen.

Hulp bij problemen
Hoogsensitiviteit kan er wel voor zorgen dat je moeite hebt met het functioneren in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij sociale omgang, het aangaan en onderhouden van (intieme) relaties en op je werk.
In combinatie met het opdoen van vervelende ervaringen in je jeugd of je latere leven kan hoogsensitiviteit serieuze problemen geven. Wanneer je langdurig overprikkeld bent, kan dit veel angst, stress en spanning geven en zorgen voor bijvoorbeeld een depressie of een burn-out.

Als hoogsensitief persoon kun je ook tegelijkertijd een psychische stoornis hebben.

Voor doeltreffende behandeling en begeleiding is het erg belangrijk om oog te hebben voor jou als hoogsensitief persoon. Om te zorgen dat je hulpverlening krijgt die bij jou aansluit en om bijvoorbeeld misdiagnoses te voorkomen.

Wacht niet te lang om hulp te zoeken.
Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.

Stepwork Hoogsensitiviteit-Hooggevoeligheid is opgericht door Lucien Dijksma (psycholoog/psychotherapeut) en Rhea van Pelt (HBO-verpleegkundige GGZ/VGZ).

Zij herkennen zich beiden in de kenmerken van hoogsensitiviteit en zijn van mening dat er voor hoogsensitiviteit-hooggevoeligheid oog moet zijn binnen de geestelijke gezondheidzorg.

Het doel van Stepwork Hoogsensitiviteit-Hooggevoeligheid is psychosociale en psychiatrische hulpverlening in de vorm van begeleiding en behandeling voor (vermoedelijk) hoogsensitieve volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Coaching is tevens mogelijk.

Basis of specialistische GGZ, waarbij ook oog is voor Hoogsensitiviteit is mogelijk bij de locaties in Assen, Amersfoort en Rotterdam.

Patientenstop

Vanaf 14 augustus 2019 hebben we helaas een patientenstop moeten in laten gaan voor GGZ met oog voor hoogsensitiviteit, vanwege de vele aanmeldingen en in afwachting van het vinden van geschikte behandelaars. Het is niet meer mogelijk om aan te melden. 

Laten we zorgen voor iedereen die dat nodig heeft…
waar nodig empowerment, emancipatie en normalisatie van hoogsensitieve mensen in de samenleving, dus ook in de GGZ!

*Let op: Onze mails kunnen in de spambox terechtkomen. Controleer daarom altijd uw spambox.