Bestuurder Stepwork Groep geeft noodsignaal af m.b.t. wachtlijst problematiek kinderen en jeugdigen met genderdysforie..

NOODSIGNAAL

Van geslacht veranderen is een ingrijpend proces, vol onzekerheden. Nog ingrijpender en onzekerder is het als het om jonge transgenders gaat.

Vorig jaar werd bekend dat de genderpolikliniek voor kinderen en jeugdigen van het LUMC en Curium de komende jaren geleidelijk zal worden afgebouwd.

Het VUmc loopt aan tegen grenzen van de groei, heeft nu een maximale capaciteit van 800 aanmeldingen per jaar, in het UMCG is die maximale capaciteit 100 aanmeldingen per jaar. Het MST en het MC Slotervaart leveren nu in samenwerking met het VUmc en het UMCG een deel van deze zorg te weten respectievelijk endocrinologie en chirurgie. Stepwork Transgenderzorg heeft 400 aanmeldingen (Volwassenen) per jaar. Endocrinologie en chirurgie via niet-vrijblijvende (netwerkzorg) samenwerkingsverbanden ingericht.

Binnen de Polikliniek Endocrinologie Volwassenen van Stepwork Transgenderzorg hebben enkele internisten/ endocrinologen besloten de leeftijd voor hormoonbehandeling te verlagen naar 17 jaar. Hierdoor kan Stepwork Transgenderzorg Kind en Jeugd slechts een klein deel van de capaciteitsproblemen voor behandeling van kinderen en Jeugdigen met genderdysforie ‘oplossen’. Wij lopen ook aan tegen de grenzen van onze groei bij de medische behandeling van kinderen en jeugdigen met genderdysforie.

Ik realiseer me dat we ethische vragen moeten blijven stellen bij de behandeling van kinderen en jeugdigen met genderdysforie. Echter, de jeugdigen die ik sprak konden uitermate zorgvuldig verwoorden waarom ze voor een medisch behandeltraject zouden willen kiezen, ondanks de onzekerheid over de langetermijneffecten.

Het traject van transitie voor jeugdigen is een weg vol hobbels, onzekerheden en verdriet. Ook daarvoor moeten we als genderteams oog hebben.

Ik betreur het dat, juist in een tijd dat ook de vraag naar zorg voor jonge transgenders toeneemt, opnieuw een locatie waar zorg werd gegeven aan jonge transgenders afvalt van het korte lijstje van genderteams in Nederland.

De lijdensdruk bij ouders van en kinderen en jeugdigen met genderdysforie is zeer groot.

Help!

Meer capaciteit? Hoe?

Politiek?

Leden Raad van Bestuur?

Zorgverzekeraars?

Lucien Dijksma Rieske
Bestuurder Stepwork Groep

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *