Ontmoeting tussen Stepwork en Iris Koops.

Afgelopen vrijdag spraken Johan Huizing en ik met Iris Koops op de Stepwork vestiging in Rotterdam. We spraken over haar nieuwe boek Je leven in eigen hand. In haar boeken beschrijft Iris hoe narcistische mishandeling de relatie met jezelf ondermijnt: je wordt zo tegen jezelf uitgespeeld, dat de enige relatie die echt belangrijk is om te herstellen, die met jezelf is. Herstel die relatie. Het gaat dus niet om loslaten (door te vergeven kan je de narcist loslaten). Het gaat om hier buiten zien te blijven, door weer jezelf te worden, door uit te vogelen wat jouw waarden zijn, waar jij voor staat.

Door dat vast te houden leef je weer.

Het gaat niet om loslaten, maar om anders vasthouden.

Door het gesprek met Iris realiseerde ik me weer dat ik aantal jaren geleden gevangen zat in een dynamiek (narcistische bedrijfscultuur) waarin de professionals tot uitvoerders werden gebombardeerd van een systeem dat totaal niet flexibel was. Het werken via de systeemwereld leidde tot een cultuur van volgzaamheid. Zolang je je maar aan de letter houdt, hoef je niet werkelijk te gaan staan voor de geest. Je werd als professional zo tegen jezelf uitgespeeld, dat de enige relatie die echt belangrijk was om te herstellen, die met mijn eigen professionele autonomie.

Als bestuurder van de Stepwork Groep weet ik waar ik voor sta: werken vanuit de bedoeling. Het werken vanuit de bedoeling vraagt om een cultuur van verantwoordelijkheid. Maar hoe kun je als organisatie nu écht vanuit de bedoeling werken? Hoe doe je dat in de praktijk? Hoe geef je vorm aan die verandering in een speelveld dat helemaal gericht is op het navolgen van het systeem?

Door o.a. meer ruimte te geven voor ervaringskennis en empathie in de breedte van de GGZ. Hierbij is aandacht nodig voor een diversiteit aan achtergronden. De coming out van psychologen en psychiaters die momenteel in kranten en vaktijdschriften gaande is, is wat dat betreft een hoopgevende zaak. Een coming out is echter niet hetzelfde als het deskundig leren gebruiken van de eigen ervaringen. Beroepsregistratie is hierbij van belang en een degelijke opleiding, waarbij alle drie de bronnen van kennis (wetenschappelijke, praktische-professionele en ervaringskennis) worden benut.

De boeken van Iris Koops zijn neutraal, wetenschappelijk en zeer toegankelijk geschreven. De toegevoegde waarde van haar ervaringskennis is praktisch toepasbaar gemaakt in de vorm van een werkboek voor patiënten en een opleiding voor therapeuten.

Ik kijk terug op een prettige ontmoeting.

Voor begeleiding bij ‘herstellen van narcistische mishandeling’ kun je je aanmelden via:

Contact

Lucien Dijksma Rieske
Bestuurder Stepwork Groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *